neděle 24. února 2013

Fastfood znamená větší nebezpečí než hepatitida


Dlouhodobé stravování v podnicích fast foodu je stejně škodlivé pro játra, jako hepatitida. K tomuto závěru dospěli američtí vědci. Za nejnebezpečnější jídlo přitom experti pokládají smažené brambory.

Neustále spěchající obyvatelé velkoměst nemají čas na přípravu správné snídaně, oběda nebo večeře. A tak přicházejí na pomoc potraviny, které, sice šetří čas…ale zkracují život. Lékaři zjistili, že za jediný měsíc dokáže fast food způsobit na játrech stejné změny jako hepatitida. Při přípravě smažených brambůrků se používá mnohokrát stejný olej, do kterého se přidává spousta soli a cukru, aby vznikla hezká zlatá kůrka.

Výrobci fast foodu se nijak zvlášť nesnaží o to, aby byla jejich jídla prospěšná a zdravá – to nevyhnutelně zvedne jejich ceny a příprava zabere víc času. Tak strašné to ale přece jen není, soudí šéf ruského Sdružení podniků rychlého stravování Alexej Novikov:
„Ano, fast food je tím jídlem, které může organismu uškodit, v případě, že se tak stravujete pořád: to znamená k snídani, k obědu i večeři. Nedoporučujeme takové stravování pro každý den – organismus bychom neměli zvykat na jedno a totéž a napomáhat rozvoji těch či oněch chorob, které to může způsobit“.
Růst počtu obézních lidí začíná mít ráz epidemie. Vedou v tom USA. Tam má dnes každý třetí dospělý člověk nadbytečnou váhu. Ve Velké Británii tvoří tlouštíci 23% obyvatel. Moc pozadu není ani Rusko se svými 18%. Ve snaze pochopit příčiny tohoto jevu uskutečnili američtí vědci řadu experimentů. Pokusným krysám například dávali vysoce kalorické potraviny, které by znamenaly totéž jako párky, hamburgery a slanina pro člověka. A v organismu zvířat došlo k chemickým změnám: krysám nestačily původní dávky jídla a vznikl tak zhoubný návyk. Podle mínění vědců jsou základem drogové závislosti a obezity naprosto stejné mechanismy.

Občas se zdá, že z tohoto stravovacího kolotoče není možné se vymanit, východisko ale existuje vždycky, podotýká lékařka-dietoložka Jelena Solomatinová:
„Vždycky bychom měli mít při ruce nějaký mléčný výrobek, můžeme jíst ořechy, sušené ovoce. Existují rychlé snídaně s cereáliemi. Ten, kdo má rád něco ostrého, může přidat k bílému jogurtu křen, hořčici, rajče, okurku, salát nebo brokolici (ta se dá jíst syrová), prostě cokoli“.
Na válečnou stezku s hamburgery a perlivými nápoji nedávno vyšli petrohradští úředníci, kteří navrhli, aby byla zavedena daň z jídla škodlivého pro zdraví. Ve světě mluvícím anglicky se takovým daním říká junk food. V USA už platí vyšší daně z fast foodu a sladkých perlivých nápojů v několika státech. V roce 2012 následovala příklad USA i Francie. Pokud jde o Rusko, v budoucnu se tu mohu dostat opatření proti tučnému jídlu do jedné roviny s bojem za střízlivý způsob života nebo proti kouření.

zdroj: ac24.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat